Tarta z twarogiem
Autor:
admin
Data:
25.04.2019
Kategoria:
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
twaróg pp półtłusty lub krajanka ok 300 g
pół butelki śmietanki 30 % Ale!
200 g sera feta
8-10 pomidorków koktajlowych
4-5 jajek
sól, pieprz
Ciasto francuskie rozkładamy w foremce to tarty. Na to kruszymy twaróg półtłusty. Jajka mieszamy w osobnym naczyniu ze śmietanką i wylewamy to na tartę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Po tym jak wylejemy masę, układamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i ser feta pokrojony w kostkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Można jeszcze, jak ktoś lubi, dodać czosnek do masy z jajek i śmietany. Albo można też posypać szczypiorkiem po wyjęciu z piekarnika bądź przyozdobić rukolą.
Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok pół godz w temp 180 stopni.