Sentencja Marka Twaina nie dotyczy jednak naszych produktów, gdyż mając na względzie oczekiwania klientów dokładamy wszelkich starań aby wyroby były smaczne, zdrowe i tym samym spełniające wszelkie wymagania obowiązującego prawa żywnościowego.
Kontrola jakości Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Radomsku oparta jest na zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości na wszystkich etapach tworzenia produktu, tzn. począwszy od pozyskiwania surowca poprzez przetwórstwo, magazynowanie i dystrybucję.
Dział Kontroli Jakości OSM w Radomsku tworzą 3 laboratoria:
– Laboratorium oceny mleka surowego z pełnym nowoczesnym wyposażeniem umożliwiającym kompleksową analizę mleka surowego od poszczególnych dostawców zarówno pod kątem parametrów mikrobiologicznych jak i chemicznych. Są to aparaty : Bactocount IBC , Somacount, Bentley150, DairySpec oraz krioskop CryoStarI
– Laboratorium mikrobiologiczne kontrolujące czystość mikrobiologiczną wyrobów, półproduktów, wszelkich dodatków do żywności, opakowań oraz środowiska produkcyjnego z wykorzystaniem nowoczesnego urządzenia do posiewu spiralnego WhitleyWaspTouch
– Laboratorium fizyko-chemiczne weryfikujące parametry fizyko- chemiczne zarówno w toku produkcji jak i wyrobu finalnego przy użyciu najnowszej technologii bliskiej podczerwieni- NIR FLEX
Personel laboratoriów w ramach odpowiedzialności określonych w systemie zarządzania , jest kompetentny na podstawie odpowiedniego wykształcenia, umiejętności i doświadczenia. Swoje kompetencje doskonali poprzez odpowiednie szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne. Wiarygodność naszych wyników jest sprawdzana poprzez systematyczny udział w międzylaboratoryjnych badaniach porównawczych i badaniach biegłości.