Produkcja

Charakterystyka Zakładu w Radomsku

 

Wykwalifikowany personel, mający wieloletnie doświadczenie w branży mleczarskiej zatrudniony w  Zakładzie w Radomsku swoją wiedzą i kompetencjami przyczynia się w codziennej pracy do rozwoju i doskonalenia procesów technicznych i technologicznych niezbędnych do produkcji szerokiej gamy wyrobów gotowych, cenionych przez naszych wiernych Konsumentów.

 

 

To tutaj produkujemy mleko w różnego typu butelki i kartony, które dzięki niskiej pasteryzacji i procesowi mikrofiltracji zachowuje cechy organoleptyczne charakterystyczne dla mleka świeżego i jednocześnie posiada odpowiednią trwałość podczas przechowywania.

 

Również w Radomsku powstają z mleka metodą ultrafiltracji uwielbiane przez dzieci i dorosłych serki naturalne i smakowe oraz deserki. Metodą ultrafiltracji produkujemy również twarogi sernikowe doskonałe do wypieku ciast. Nasze serki naturalne są niezwykle popularne w placówkach oświatowych. Dostarczamy je do szkół w ramach programu unijnego Szklanka Mleka, którego celem jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci. W ramach Koszyka Produktów dostarczane są również kefiry, jogurty naturalne oraz mleczko szkolne z korkiem i ze słomką.

 

 

Posiadamy również nowoczesną linię technologiczną do produkcji serka wiejskiego, który znajduje coraz większe uznanie w gronie wyrafinowanych smakoszy cottage cheese.

Mimo ciągłego rozwoju parku maszynowego i inwestycji w kierunku doskonalenia infrastruktury zakładu oraz produkcji nowego asortymentu wyrobów, nadal niemalże od początków istnienia naszej mleczarni produkujemy twaróg tradycyjny krajankę i metodą ociekową twaróg w formach, pakowany próżniowo.

 

 

Rewelacyjny smak i zapach śmietan i śmietanek, kefirów, maślanek osiągamy dzięki sprawdzonym recepturom.

 

 

Masło zachowujące pełnię smaku z dzieciństwa, wakacji spędzonych u dziadków na wsi jest naszą wizytówką i swoistą nagrodą za produkcję bezzmiennie na tradycyjnej linii ciągłego zmaślania. Do tej grupy produktów dołączyć należy zsiadłe mleko, którego orzeźwiającym smakiem zachwycają się nawet goście spoza Polski.

 

 

 



 

W proszkowni mleka wytwarzamy głównie odtłuszczone mleko w proszku na rynek polski i zagraniczny. Spełniamy również wymogi dla produkcji wg zasad HALAL i KOSHER, co zostało potwierdzone stosownymi certyfikatami w zakresie produkcji wyrobów proszkowanych.

 

Wszystkie nasze produkty są przechowywane w nowoczesnym Magazynie Wyrobów Gotowych.

 

 

Jakość i bezpieczeństwo naszych wyrobów utrzymujemy poprzez realizację deklarowanej przez Zarząd Spółdzielni Polityki Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, w tym utrzymywanie wdrożonych programów wstępnych, systemu HACCP i systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg standardu PN EN ISO 22000:2018.

 

Nasze produkty cenione są zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym, co jest dla naszego Zespołu motywacją do dalszego rozwoju, dążenia do doskonałości i spełniania oczekiwań Klientów.

 

 

Charakterystyka Zakładu w Nowym Targu

 

 

W zakładzie znającym się w Nowym Targu, od 1977 r. zdobywamy doświadczenie w branży mleczarskiej. Obecnie dziennie przerabiamy ponad 200 000 litrów mleka.

Aparatownia

Nowoczesna, zautomatyzowana aparatownia wyposażona jest w kilka zestawów pasteryzująco- wirujących, co pozwala na szybki przerób surowca dostarczonego od rolników.
Najnowszą inwestycją jest linia służąca do zagęszczenia serwatki metodą odwróconej osmozy. Zastosowana technologia pozwala na uzyskanie wysokiego stopnia zagęszczenia koncentratu serwatki.

Nasze sery

Pod czujnym okiem doświadczonych serowarów, przy pomocy w pełni automatycznej linii firmy Obram powstają aromatyczne sery dojrzewające.

 

 

Ser produkowany jest wg technologii formowej z indywidualnym prasowaniem każdej sztuki sera. Linia zapewnia produkcję sera w sposób zautomatyzowany z zastosowaniem systemu sterowania zbudowanego na bazie sterowników mikroprocesorowych firmy SIMENS połączonych siecią profibus.

 

 

Solownia

Solownia przystosowana jest do pracy automatycznej, sterowanie pracą suwnic jest poprzez nadajnik radiowy. Kontenery z serami załadowywane i rozładowywane są automatycznie. Zważony i oznakowany ser podawany jest z linii serowarskiej transporterem taśmowym do pomieszczenia solowni. Transport serów do kontenerów oraz ich rozładunek odbywa się za pomocą transporterów mechanicznych. Wypełniony serami kontener przenoszony jest suwnicą, w odpowiednie miejsce do basenu.

 

 

W naszej dojrzewalni smaku nabierają łagodne sery typu szwajcarsko- holenderskiego, pikantniejsze Tylżyckie i Zbójnickie oraz Ekologiczny- powstający z mleka od krów pasących się na górskich łąkach.

 

 

W 2017 roku wdrożyliśmy produkcję podpuszczkowego niedojrzewającego sera Cagliata, charakteryzującego się dobrą ciągliwością. Stanowi on półprodukt do produkcji m.in. mozzarelli.

Posiadamy linię do konfekcjonowania, dzięki której na sklepowej półce można znaleźć plastry sera zapakowane w wygodną tackę typu „otwórz-zamknij”.

Wyroby regionalne

To tutaj, w Stolicy Podhala, powstają wyjątkowe produkty marki Hej! inspirowane tradycją i kulturą góralską. Korzystając z doświadczenia naszych dziadków, z góralskim zacięciem stworzyliśmy dział wyrobów regionalnych. Wkładamy całe serce w produkcję Gołek, Serków, Nitek Serowych, Sera Gryfickiego oraz pysznej Rolady Ustrzyckiej.

 

 

Nasze wyroby wędzimy tradycyjną metodą- naturalnym dymem powstającym podczas spalania drewna bukowego oraz olchowego.

 

Mleko UHT takie, że Hej!

Na terenie całej Polski swoich odbiorców ma produkowane u nas mleko UHT w poręcznym 0,5 litrowym kartoniku oraz tradycyjnym 1 litrowym. W naszym asortymencie znajdują się również śmietanki UHT. Dla młodszych miłośników mleka Hej! oferujemy mleczka o smaku czekoladowym, waniliowym oraz truskawkowym.
Doskonale dopracowany system aseptycznego pakowania oraz wysokiej jakości opakowanie wielowarstwowe gwarantuje wysoką jakość mleka takiego, że Hej!