Ciasto
½ kg- mąki krupczatki
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła ekstra Hej! (schłodzone)
2 jajka (duże) całe
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodać masło ekstra Hej!, posiekać nożem, dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Jabłka
1,5 kg jabłek (najlepiej słodko-kwaśnych)
cukier do smaku
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki cynamonu
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na plastry i przesmażyć lekko w garnku z cukrem i cukrem waniliowym. Na końcu dodać cynamon.
Do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wyłożyć cienko rozwałkowane ciasto, brzegi foremki również wykleić ciastem. Wyłożyć podsmażone jabłka i przykryć cienko rozwałkowanym ciastem.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 50 min do 1 godziny aż wierzch ciasta się zarumieni. Potem na 10 min. włączyć dolną grzałkę na 190 °C.
Życzę Smacznego