Charakterystyka Zakładu w Radomsku
Wykwalifikowany personel, mający wieloletnie doświadczenie w branży mleczarskiej zatrudniony w Zakładzie w Radomsku swoją wiedzą i kompetencjami przyczynia się w codziennej pracy do rozwoju i doskonalenia procesów technicznych i technologicznych niezbędnych do produkcji szerokiej gamy wyrobów gotowych, cenionych przez naszych wiernych Konsumentów.
To tutaj produkujemy mleko w różnego typu butelki i kartony, które dzięki niskiej pasteryzacji i procesowi mikrofiltracji zachowuje cechy organoleptyczne charakterystyczne dla mleka świeżego i jednocześnie posiada odpowiednią trwałość podczas przechowywania.
Również w Radomsku powstają z mleka metodą ultrafiltracji uwielbiane przez dzieci i dorosłych serki naturalne i smakowe oraz deserki. Metodą ultrafiltracji produkujemy również twarogi sernikowe doskonałe do wypieku ciast. Nasze serki naturalne są niezwykle popularne w placówkach oświatowych. Dostarczamy je do szkół w ramach programu unijnego Szklanka Mleka, którego celem jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci. W ramach Koszyka Produktów dostarczane są również kefiry, jogurty naturalne oraz mleczko szkolne z korkiem i ze słomką.
Posiadamy również nowoczesną linię technologiczną do produkcji serka wiejskiego, który znajduje coraz większe uznanie w gronie wyrafinowanych smakoszy cottage cheese.
Mimo ciągłego rozwoju parku maszynowego i inwestycji w kierunku doskonalenia infrastruktury zakładu oraz produkcji nowego asortymentu wyrobów, nadal niemalże od początków istnienia naszej mleczarni produkujemy twaróg tradycyjny krajankę i metodą ociekową twaróg w formach, pakowany próżniowo.
Rewelacyjny smak i zapach śmietan i śmietanek, kefirów, maślanek osiągamy dzięki sprawdzonym recepturom.
Masło zachowujące pełnię smaku z dzieciństwa, wakacji spędzonych u dziadków na wsi jest naszą wizytówką i swoistą nagrodą za produkcję bezzmiennie na tradycyjnej linii ciągłego zmaślania. Do tej grupy produktów dołączyć należy zsiadłe mleko, którego orzeźwiającym smakiem zachwycają się nawet goście spoza Polski.
W proszkowni mleka wytwarzamy głównie odtłuszczone mleko w proszku na rynek polski i zagraniczny. Spełniamy również wymogi dla produkcji wg zasad HALAL i KOSHER, co zostało potwierdzone stosownymi certyfikatami w zakresie produkcji wyrobów proszkowanych.
Wszystkie nasze produkty są przechowywane w nowoczesnym Magazynie Wyrobów Gotowych.
Jakość i bezpieczeństwo naszych wyrobów utrzymujemy poprzez realizację deklarowanej przez Zarząd Spółdzielni Polityki Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, w tym utrzymywanie wdrożonych programów wstępnych, systemu HACCP i systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg standardu PN EN ISO 22000:2018.
Nasze produkty cenione są zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym, co jest dla naszego Zespołu motywacją do dalszego rozwoju, dążenia do doskonałości i spełniania oczekiwań Klientów.