Składniki
50 dkg mąki pszennej
250 g Hej! masła ekstra
2 jajka całe
2 łyżki cukru
5 dkg drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka Hej! 2% (lub nieco mniej)
Do mąki dodać cukier, rozkruszone drożdże, posiekać z masłem, następnie dodać jajka i mleko. Mleko dolewać powoli, do takiej gęstości aby ciasto z łatwością zagnieść.
Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Następnie rozwałkować cienkie, okrągłe placki wielkości talerza. Pokroić promieniście na osiem części. Na każdą część nałożyć powidła, lub kawałki jabłek i zawinąć rogaliki.
Rogaliki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C do zarumienienia.
Smacznego!