Wiosenna warstwowa sałatka świąteczna
Składniki
500 g serka wiejskiego
1 pęczek szczypiorku
6 jajek
1 puszka groszku konserwowego
20 dag wędliny drobiowej
1 puszka konserwowej papryki, lub czerwonej fasolki (wg upodobania)
1 ogórek zielony
1 cebula
3 mniejsze pomidory
sól, pieprz do smaku
4 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
Serek wiejski, groszek odsączyć na sitku. Szczypiorek opłukać i posiekać. Jajka na twardo pokroić w kostkę. Mielonkę, paprykę, ogórka, cebulę i pomidory również pokroić w kostkę.
Sałatkę układamy warstwami
Zaczynamy od pomidorów i cebuli, które należy posypać solą i pieprzem.
W następnej kolejności układamy:
– ogórek zielony i papryka konserwowa (którą można zamienić fasolkę z puszki);
– mielonka tyrolska;
– serek wiejski;
– groszek konserwowy;
– sos majonezowo – ketchupowy (majonez 4 łyżki dokładnie wymieszać z ketchupem 2 łyżki).
– jajka i szczypiorek na koniec.
Bardzo kolorowa sałatka smakuje niezwykle smacznie i zachwyci całą rodzinę. SMACZNEGO!