Wiosenna warstwowa sałatka świąteczna

Autor: admin
Data: 09.04.2019
Kategoria:

Składniki

 

500 g serka wiejskiego
1 pęczek szczypiorku
6 jajek
1 puszka groszku konserwowego
20 dag wędliny drobiowej
1 puszka konserwowej papryki, lub czerwonej fasolki (wg upodobania)
1 ogórek zielony
1 cebula
3 mniejsze pomidory

sól, pieprz do smaku

4 łyżki majonezu

2 łyżki ketchupu

Serek wiejski, groszek odsączyć na sitku. Szczypiorek opłukać i posiekać. Jajka na twardo pokroić w kostkę. Mielonkę, paprykę, ogórka, cebulę i pomidory również pokroić w kostkę.

 

Sałatkę układamy warstwami

 

Zaczynamy od pomidorów i cebuli, które należy posypać solą i pieprzem.

W następnej kolejności układamy:

– ogórek zielony i papryka konserwowa (którą można zamienić  fasolkę z puszki);
– mielonka tyrolska;
– serek wiejski;
– groszek konserwowy;
– sos majonezowo – ketchupowy (majonez 4 łyżki dokładnie wymieszać z ketchupem 2 łyżki).
– jajka i szczypiorek na koniec.

 

Bardzo kolorowa sałatka smakuje niezwykle smacznie i zachwyci całą rodzinę. SMACZNEGO!