Matka, żona, kucharka. Od lat zakochana jestem w dobrym jedzeniu i kuchni polskiej. Moje przepisy są różnorodne, znajdziecie w nich klasykę, nowoczesność, szaleństwo, ale przede wszystkim smak. A o niego w tym wszystkim chodzi!”
Placuszki na maślance
Składniki:
•2 jaja rozmiar L
•420 g maślanki Ale! od OSM Radomsko
•360 g mąki pszennej
•50 g syropu klonowego (możecie dodać syrop z agawy, cukier biały, trzcinowy)
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•olej do smażenia
Jaja łączymy z maślanką, dodajemy syrop, mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszamy do czasu osiągnięcia jednolitej masy, bez grudek. Smażymy na oleju, na rumiany kolor z obu stron.
Nadmiar tłuszczu odciskamy na ręcznikach papierowych.
Pierogi z bananem
Ciasto:
•500g mąki
•Jajo
•4 łyżki oleju
•szklanka wody, wrzątku
•4 dojrzałe banany
Mąkę usypujemy na kształt wulkanu, do krateru wlewamy wrzątek.
Mieszamy łyżką, czekamy chwilkę, żeby ciasto trochę ostygło i dodajemy jajo wraz z olejem. Wyrabiamy. Wałkujemy. Wycinamy okręgi.
Jak widać na zdjęciu to nie są klasyczne pierogi. Farsz, czyli kawałek banana nakładamy na jeden okrąg i sklejamy go z drugim, zawijamy.
Do wycinania okręgów użycie mniejszej szklanki, bądź kieliszka do wina.
Tak, żeby ciasta nie było za dużo względem ilości banana.
U nas jedzone z owocami i jogurtem lub smażoną bułką tartą.
Brzmi niedorzecznie, ale te pierogi i bułka tarta faktycznie pasują do siebie. Moje ulubione połączenie!
Drożdżówki z brzoskwiniami
Kruszonka:
•50 g cukru trzcinowego
•50 g masła prosto z lodówki
•90 g mąki
Składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub blendera, możemy tez działać ręcznie
Składniki:
•550 g mąki (u mnie pszenna tortowa)
•300 g mleka
•30 g świeżych drożdży
•50 g cukru trzcinowego
•50 g masła w temp pokojowej
•jajko, woda – do posmarowania bułek
•4 brzoskwinie
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Odstawiamy na 20 min. W misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy masło i mleko z drożdżami.
Mieszamy, wyrabiamy. Odstawiamy na 40 minut, niech ciasto trochę wyrośnie (ja szczelnie przykrywam folia spożywcza).
Brzoskwinie kroimy w pół księżyce. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnicę. Formujemy kule, każda spłaszczamy i robimy wgłębienia, do których wkładamy nasza brzoskwinie. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem wody. Na koniec posypujemy kruszonka.
Pieczemy max 25 minut w temp 180 stopni.
Świąteczny sernik na maśle Hej! i twarogu sernikowym Hej!
Zaczynamy od przygotowania blaszki do pieczenia. Tortownica, wykładamy spod papierem do pieczenia, boki również wykładamy papierem (wycinamy szerokie paski z papieru do pieczenia). Boki tortownicy smarujemy masłem i przyklejamy do nich papier do pieczenia. Dobrze żeby papier wystawał – sernik wyjdzie ponad tortownicę podczas pieczenia, później się schowa do wysokości tortownicy.
Spód:
•300 g ciastek korzennych (favorina z lidla)
•50 g masła Hej! od OSM Radomsko
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Masło roztapiamy w rondelku lub w mikrofali.
Łączymy ze sobą. Wysypujemy na przygotowane dno tortownicy. Przeciskamy, wszędzie ma być spodu równo.
Masa sernikowa:
•1 kg twarogu sernikowego Hej! od OSM Radomsko
•250 g serka mascarpone
•50 g cukru pudru
•5 jajek rozmiar M
•200 g miękkiego masła
•3 łyżki maki ziemniaczanej
•300 g kremu o smaku ciasteczek korzennych (favorina lidl)
Masło miksujemy z cukrem, aż będzie gładka masa, następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
Dodajemy krem, miksujemy. Dodajemy mascarpone i znowu miksujemy. Dodajemy twaróg sernikowy miksujemy, na koniec mąka ziemniaczana, miksujemy. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywna pianę. Dodajemy szpatułka do masy sernikowej.
Przelewamy do tortownicy. Pieczemy 70min w temp 170 stopni. Następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia.
Wierzch:
•100 g ciastek korzenne (favorina lidl)
Ciastka blendujemy na puch i posypujemy nimi sernik.
Zupa czosnkowa
Składniki:
•4 główki czosnku
•4 małe ziemniaki
•pół cebuli
•litr bulionu warzywnego
•2 liście laurowe
•ziele angielskie
•sól
•łyżka masła
•70ml słodkiej śmietanki 30%
•2 kromki chleba
•zioła prowansalskie
•oliwa
Z główek czosnku odkrawamy górę i skrapiamy oliwa, zawijamy w sreberko. Pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut. Upieczone główki czosnku odkładamy na bok niech przestygną.
Chleb kroimy w kostkę, posypujemy ziołami i skrapiamy oliwa. Pieczemy w 220 stopniach ok 7-10 minut. W zaległości od wielkości grzanek.
W garnuszku na maśle podsmażamy pokrojona w kostkę cebule. Dodajemy obrane pokrojone ziemniaki. Chwile podsmażamy, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy czosnek, chwilkę gotujemy. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, blendujemy na gładka mase. Ponownie stawiamy na ogień i dodajemy śmietankę. Chwilkę trzymamy na małym ogniu, zdejmujemy.
Podajemy ciepłą z grzankami.
Spaghetti
Składniki:
•500g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka, indyka)
•puszka pokrojonych pomidorów
•przecier pomidorowy 500g
•pół cebuli
•dwa ząbki czosnku
•pół cukinii
•łyżeczka suszonej bazylii
•kilka listków świeżej bazylii
•1/5 łyżeczki papryczki chili (jeśli lubicie ostry posmak)
•sól, pieprz
•puszka groszku z marchewka
•oliwa
•parmezan
•makaron spaghetti
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojona w kostkę cebule, podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso, smażymy jakieś 5 minut, dodajemy pomidory z puszki, cukinie pokrojona w kostkę, dusimy na małym ogniu z 20 minut. Dodajemy koncentrat, marchew z groszkiem, bazylię, przyprawy, dusimy ok 5 minut. Przyprawiamy.
Gotujemy makaron. I są dwie wersje, albo cały makaron dodajemy do sosu i mieszamy, albo porcje makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem. Kto jak lubi. Pamiętajcie posypać parmezanem.
Master Chef of zapiekanka!
Składniki:
•długa bagietka lub dwie krótkie
•kawałek sera żółtego gouda
•salami
•kukurydza w puszce (mini puszka)
•pomidorki koktajlowe (6 sztuk)
Sos:
•2 łyżki masła Hej! ekstra bez dodatków od OSM Radomsko
•cebula
•800g pieczarek
•sól, pieprz
•30 ml śmietany Ale! 18% od OSM Radomsko
•pół kostki grzybowej winiary
✔️Cebule kroimy w kostkę.
✔️Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulkę i podsmażamy.
✔️Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli, dodajemy druga łyżkę masła. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut.
✔️Dodajemy pół kostki grzybowej, wlewamy śmietankę. Dusimy ok 7 minut.
✔️Przyprawiamy.
Bagietki przekrawamy na pół. Kładziemy sos z pieczarkami, starty na małych oczkach ser, kukurydze/pomidorki i na wierzch salami. Pieczemy w 190 stopniach ok 8 minut, aż pieczywo będzie chrupiące, ser się roztopi, a salami lekko podpiecze ❤️
U mnie polane ketchupem, często sypie na górę rukolę ❤️
Zajrzyj na mojego Instagrama Tasty_By_Zanka