Matka, żona, kucharka. Od lat zakochana jestem w dobrym jedzeniu i kuchni polskiej. Moje przepisy są różnorodne, znajdziecie w nich klasykę, nowoczesność, szaleństwo, ale przede wszystkim smak. A o niego w tym wszystkim chodzi!”

 

Placuszki na maślance

 

Składniki:

 

•2 jaja rozmiar L

•420 g maślanki Ale! od OSM Radomsko

•360 g mąki pszennej

•50 g syropu klonowego (możecie dodać syrop z agawy, cukier biały, trzcinowy)

•2 łyżeczki proszku do pieczenia

•olej do smażenia

 

Jaja łączymy z maślanką, dodajemy syrop, mąkę i proszek do pieczenia.

Mieszamy do czasu osiągnięcia jednolitej masy, bez grudek. Smażymy na oleju, na rumiany kolor z obu stron.

Nadmiar tłuszczu odciskamy na ręcznikach papierowych.

 

Pierogi z bananem

Ciasto:⁣

 

•500g mąki ⁣

•Jajo⁣

•4 łyżki oleju⁣

•szklanka wody, wrzątku ⁣

•4 dojrzałe banany⁣

 

Mąkę usypujemy na kształt wulkanu, do krateru wlewamy wrzątek.

Mieszamy łyżką, czekamy chwilkę, żeby ciasto trochę ostygło i dodajemy jajo wraz z olejem. Wyrabiamy. Wałkujemy. Wycinamy okręgi.

Jak widać na zdjęciu to nie są klasyczne pierogi. Farsz, czyli kawałek banana nakładamy na jeden okrąg i sklejamy go z drugim, zawijamy.

Do wycinania okręgów użycie mniejszej szklanki, bądź kieliszka do wina.

Tak, żeby ciasta nie było za dużo względem ilości banana. ⁣

U nas jedzone z owocami i jogurtem lub smażoną bułką tartą.

Brzmi niedorzecznie, ale te pierogi i bułka tarta faktycznie pasują do siebie. Moje ulubione połączenie!

 

 

Drożdżówki z brzoskwiniami

 

Kruszonka:⁣⁣

 

•50 g cukru trzcinowego⁣⁣

•50 g masła prosto z lodówki ⁣⁣

•90 g mąki ⁣⁣

Składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub blendera, możemy tez działać ręcznie

 

Składniki: ⁣⁣⁣⁣

 

•550 g mąki (u mnie pszenna tortowa)⁣⁣⁣⁣

•300 g mleka ⁣⁣⁣⁣

•30 g świeżych drożdży ⁣⁣⁣⁣

•50 g cukru ⁣⁣⁣trzcinowego⁣⁣

•50 g masła ⁣⁣w temp pokojowej⁣⁣

•jajko, woda⁣ – do posmarowania bułek ⁣⁣⁣

⁣•4 brzoskwinie ⁣⁣

 

⁣⁣⁣⁣Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

Odstawiamy na 20 min. W misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy masło i mleko z drożdżami.

Mieszamy, wyrabiamy. Odstawiamy na 40 minut, niech ciasto trochę wyrośnie (ja szczelnie przykrywam folia spożywcza). ⁣⁣⁣

Brzoskwinie kroimy w pół księżyce. ⁣⁣ Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnicę. Formujemy kule, każda spłaszczamy i robimy wgłębienia, do których wkładamy nasza brzoskwinie. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem wody. ⁣⁣Na koniec posypujemy kruszonka. ⁣⁣

Pieczemy max 25 minut w temp 180 stopni.

 

Świąteczny sernik na maśle Hej! i twarogu sernikowym Hej!

 

 

Zaczynamy od przygotowania blaszki do pieczenia. Tortownica, wykładamy spod papierem do pieczenia, boki również wykładamy papierem (wycinamy szerokie paski z papieru do pieczenia). Boki tortownicy smarujemy masłem i przyklejamy do nich papier do pieczenia. Dobrze żeby papier wystawał – sernik wyjdzie ponad tortownicę podczas pieczenia, później się schowa do wysokości tortownicy.

 

Spód:

 

•⁣300 g ciastek korzennych (favorina z lidla)
•50 g masła Hej! od OSM Radomsko

 

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Masło roztapiamy w rondelku lub w mikrofali.

Łączymy ze sobą. Wysypujemy na przygotowane dno tortownicy. Przeciskamy, wszędzie ma być spodu równo.

 

Masa sernikowa: ⁣

 

•1 kg twarogu sernikowego⁣ Hej! od OSM Radomsko
•250 g serka mascarpone⁣
•50 g cukru pudru ⁣
•5 jajek rozmiar M
•200 g miękkiego masła ⁣
•3 łyżki maki ziemniaczanej ⁣
•⁣300 g kremu o smaku ciasteczek korzennych (favorina lidl)

⁣Masło miksujemy z cukrem, aż będzie gładka masa, następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
Dodajemy krem, miksujemy. Dodajemy mascarpone i znowu miksujemy. Dodajemy twaróg sernikowy miksujemy, na koniec mąka ziemniaczana, miksujemy. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywna pianę. Dodajemy szpatułka do masy sernikowej.
Przelewamy do tortownicy. Pieczemy 70min w temp 170 stopni. Następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia.

Wierzch:

•100 g ciastek korzenne (favorina lidl)

Ciastka blendujemy na puch i posypujemy nimi sernik.

 

Zupa czosnkowa

 

Składniki:⁣

 

•4 główki czosnku ⁣

•4 małe ziemniaki ⁣

•pół cebuli ⁣

•litr bulionu warzywnego ⁣

•2 liście laurowe ⁣

•ziele angielskie ⁣

•sól ⁣

•łyżka masła ⁣

•70ml słodkiej śmietanki 30%⁣

•2 kromki chleba ⁣

•zioła prowansalskie ⁣

•oliwa ⁣

 

Z główek czosnku odkrawamy górę i skrapiamy oliwa, zawijamy w sreberko. Pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut. Upieczone główki czosnku odkładamy na bok niech przestygną. ⁣

Chleb kroimy w kostkę, posypujemy ziołami i skrapiamy oliwa. Pieczemy w 220 stopniach ok 7-10 minut. W zaległości od wielkości grzanek. ⁣

⁣W garnuszku na maśle podsmażamy pokrojona w kostkę cebule. Dodajemy obrane pokrojone ziemniaki. Chwile podsmażamy, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy czosnek, chwilkę gotujemy. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, blendujemy na gładka mase. Ponownie stawiamy na ogień i dodajemy śmietankę. Chwilkę trzymamy na małym ogniu, zdejmujemy. ⁣

⁣Podajemy ciepłą z grzankami.

 

Spaghetti

 

Składniki: ⁣⁣

 

•500g mięsa mielonego ⁣(u mnie z kurczaka, indyka)⁣

•puszka pokrojonych pomidorów ⁣⁣

•przecier pomidorowy 500g⁣ ⁣

•pół cebuli ⁣⁣

•dwa ząbki czosnku ⁣⁣

•pół cukinii ⁣ ⁣⁣

•łyżeczka suszonej bazylii ⁣⁣

•kilka listków świeżej bazylii⁣

•1/5 łyżeczki papryczki chili (jeśli lubicie ostry posmak)⁣⁣

•sól, pieprz ⁣

•puszka groszku z marchewka ⁣

•oliwa⁣⁣

•parmezan⁣⁣

•makaron spaghetti ⁣⁣

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojona w kostkę cebule, podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso, smażymy jakieś 5 minut, dodajemy pomidory z puszki, cukinie pokrojona w kostkę, dusimy na małym ogniu z 20 minut. ⁣Dodajemy koncentrat, marchew z groszkiem, bazylię, przyprawy, dusimy ok 5 minut. ⁣Przyprawiamy. ⁣

Gotujemy makaron. ⁣I są dwie wersje, albo cały makaron dodajemy do sosu i mieszamy, albo porcje makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem. Kto jak lubi. Pamiętajcie posypać parmezanem.

 

Master Chef of zapiekanka! 

 

Składniki:

•długa bagietka lub dwie krótkie
•kawałek sera żółtego gouda
•salami
•kukurydza w puszce (mini puszka)
•pomidorki koktajlowe (6 sztuk)

Sos:

•2 łyżki masła Hej! ekstra bez dodatków od OSM Radomsko
•cebula
•800g pieczarek
•sól, pieprz
•30 ml śmietany Ale! 18% od OSM Radomsko
•pół kostki grzybowej winiary

✔️Cebule kroimy w kostkę.
✔️Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulkę i podsmażamy.
✔️Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli, dodajemy druga łyżkę masła. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut.
✔️Dodajemy pół kostki grzybowej, wlewamy śmietankę. Dusimy ok 7 minut.
✔️Przyprawiamy.

Bagietki przekrawamy na pół. Kładziemy sos z pieczarkami, starty na małych oczkach ser, kukurydze/pomidorki i na wierzch salami. Pieczemy w 190 stopniach ok 8 minut, aż pieczywo będzie chrupiące, ser się roztopi, a salami lekko podpiecze ❤️

U mnie polane ketchupem, często sypie na górę rukolę ❤️

Zajrzyj na mojego Instagrama Tasty_By_Zanka