Składniki na bezę
6 białek
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
500 ml śmietany 30% Hej! (bardzo zimnej)
500 g serka mascarpone (zimnego)
Beza
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo, po łyżce, drobny cukier. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z sokiem z cytryny, a następnie z mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 .
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez ok. 1,5 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Krem
Do miski wlać śmietanę Hej, ubijać mikserem przez około 5 minut, aż śmietana będzie gęsta. Następnie dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować.
Przełożenie:
Jeden blat położyć na paterze, wyłożyć połowę kremu oraz owoce. Ułożyć drugi krążek bezy, położyć resztę kremu oraz owoce. Smacznego!