Tarta z twarogiem

Autor: admin
Data: 25.04.2019
Kategoria:

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

twaróg pp półtłusty lub krajanka ok 300 g

pół butelki śmietanki 30 % Ale!

200 g sera feta

8-10 pomidorków koktajlowych

4-5 jajek

sól, pieprz

Ciasto francuskie rozkładamy w foremce to tarty. Na to kruszymy twaróg półtłusty. Jajka mieszamy w osobnym naczyniu ze śmietanką i wylewamy to na tartę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Po tym jak wylejemy masę, układamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i ser feta pokrojony w kostkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Można jeszcze, jak ktoś lubi, dodać czosnek do masy z jajek i śmietany. Albo można też posypać szczypiorkiem po wyjęciu z piekarnika bądź przyozdobić rukolą.

Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok pół godz w temp 180 stopni.