Niebiańsko puszysty sernik Janusza z firmy poligraficznej ANRO

Autor: admin
Data: 27.05.2019
Kategoria:

Składniki na masę serową

 

1 kg twarogu sernikowego Hej!
½ l śmietany 30% Hej!
9 jaj
1 szklanka cukru
Laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodajemy delikatnie ser, następnie budyń. W osobnych naczyniach ubijamy piane z białek oraz śmietanę na sztywno. Na końcu, do sera dodajemy delikatnie ubite białka, a później ubitą śmietanę.

 

Składniki na ciasto kruche

 

2 jaja
1/2 kostki masła Hej!
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zamrażamy na minimum 8 godz. przed pieczeniem. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce. Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy w 170 stopniach przez około 70 minut. Po wyłączeniu piekarnika, sernik zostawiamy w nim do wystygnięcia.