Składniki (porcja dla 3 osób)
1,5 szklanki mąki
3 jajka
kubek jogurtu naturalnego Hej! lub Ale! Maślankę naturalną (150 g)
60 g roztopionego masła Hej! EXTRA
150 g gazowanej wody mineralnej
masło do smażenia (najlepiej Hej EXTRA)
2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, łyżka cukru
syrop klonowy
Przygotowanie
Masło należy rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Następnie należy roztrzepać jajka i wymieszać z woda mineralną i jogurtem naturalnym. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do przygotowanego rozczynu z jajek, jogurtu i wody mineralnej. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, wodę mineralną i jogurt. Dodajemy również roztopione masło i resztę składników. Mieszamy wszystko razem w celu uzyskania płynnego i nie za gęstego ciasta bez grudek. Mając gotowe ciasto, wylewamy niewielkie placuszki o grubości ok. 0,5 cm na rozgrzaną patelnię. Rumienimy równomiernie po obydwu stronach. Gotowe pankejki możemy podawać z syropem klonowym, owocami lub jogurtem Deserowym Hej. Smacznego!!!