Błyskawiczne rogaliki drożdżowe Pani PREZES

Autor: admin
Data: 11.02.2020
Kategoria:

Składniki

 

50 dkg mąki pszennej

250 g Hej! masła ekstra

2 jajka całe

2 łyżki cukru

5 dkg drożdży

1/3 szklanki ciepłego mleka Hej! 2% (lub nieco mniej)

 

Do mąki dodać cukier, rozkruszone drożdże, posiekać z masłem, następnie dodać jajka i mleko. Mleko dolewać powoli, do takiej gęstości aby ciasto z łatwością zagnieść.

Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Następnie rozwałkować cienkie, okrągłe placki wielkości talerza. Pokroić promieniście na osiem części. Na każdą część nałożyć powidła, lub kawałki jabłek i zawinąć rogaliki.

 

 

Rogaliki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C do zarumienienia.

 

Smacznego!