Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków karnawałowych. Bezę można upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce położyć na godzinę przed podaniem. Polecamy!
Składniki
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
Dodatkowo
300 ml Ale Śmietana 30% schłodzonej
250 ml serka mascarpone
świeże owoce sezonowe
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 100ºC. Piec 2,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą śmietanę kremówkę połączona z serkiem mascarpne (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami sezonowymi.
Smacznego 🙂