Informujemy użytkowników strony, że stosujemy tymczasowe pliki cookie dotyczące sesji. Pliki te nie są zapisywane na komputerze na dłuższy czas i są zawsze usuwane po zamknięciu przeglądarki.
OSM
This text is replaced by the Flash movie.

BON APPETIT

 

Sernik Babci Krysi

Ciasto:

 2 ½ szklanki mąki

10 dkg - Hej! masła osełkowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki Hej! śmietany 18%

1 całe jajko

1 żółtko

¾ szklanki cukru pudru

 Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę.

1 puszka brzoskwiń -  pokroić w kostkę i wyłożyć na ciasto

Masa serowa

1 kg Hej! twarogu sernikowego

2 całe jajka

4 żółtka

2 budynie śmietankowe bez cukru

2 cukry waniliowe

½ szklanki oleju

1 szklanka cukru

½ szklanki mleka Hej! 2%

 

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać do formy wyłożonej ciastem i brzoskwiniami.

Ciasto piec około 60 minut w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180 – 200oC.

Po upieczeniu sernika na złoty kolor wyłożyć na  sernik masę z białek i przygotowane   wiórki  kokosowe.

Całość zapiekać jeszcze 20 minut.

 

Białka

5 białek ubić na sztywno  z 5 łyżkami cukru.

Posypka

10dkg wiórków kokosowych

2 łyżki Hej! masła osełkowego

2 łyżki cukru

Wszystkie składniki  posypki lekko przyrumienić na patelni.

 

SMACZNEGO!