Tort bezowy z kremem i świeżymi owocami od firmy Develop Zone

Autor: admin
Data: 04.07.2019
Kategoria:

Składniki na bezę

 

6 białek

szczypta soli

250 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem

 

500 ml śmietany 30% Hej! (bardzo zimnej)

500 g serka mascarpone (zimnego)

 

 

Beza

 

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo, po łyżce, drobny cukier. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z sokiem z cytryny, a następnie z mąką ziemniaczaną.

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 .

Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez ok. 1,5 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

 

Krem

Do miski wlać śmietanę Hej, ubijać mikserem przez około 5 minut, aż śmietana będzie gęsta. Następnie dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować.

 

Przełożenie:

Jeden blat położyć na paterze, wyłożyć połowę kremu oraz owoce. Ułożyć drugi krążek bezy, położyć resztę kremu oraz owoce. Smacznego!