Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami od Iwony z firmy GREINER PACKAGING

Autor: admin
Data: 23.05.2019
Kategoria:

Składniki

 

1 opakowanie 300 g liści świeżego szpinaku
1 opakowanie sera feta
1 słoik 200 g pomidorów suszonych w oleju
25 dkg surowego boczku wędzonego w plastrach
pól szklanki pestek prażonego słonecznika
kilka pomidorków koktajlowych lub owoce świeżego granatu opcjonalnie do dekoracji

 

Sos

 

1 opakowanie śmietany 18% 200 g
1 opakowanie jogurtu naturalnego 400 g
4-5 ząbków świeżego czosnku wg uznania
Sól, biały pieprz

Przygotowanie 

 

Sos czosnkowy: w miseczce mieszam śmietanę z jogurtem naturalnym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku solą, białym pieprzem , dobrze jest go schłodzić na godzinę przed podaniem

 

Szpinak płuczę na sicie pod bieżącą zimną wodą. Odstawiam do osuszenia. Boczek, cienkie plastry, podsmażam na suchej patelni bez tłuszczu na rumiano na bekon. Fetę kroję w kostkę, a suszone pomidory w paski. Słonecznik prażę na patelni bez tłuszczu do lekkiego zarumienienia na niewielkim ogniu uważając aby nie przypalić.
Na półmisek wykładam warstwami całe liście szpinaku, pokrojone suszone pomidory, usmażony boczek i kostki fety. Polewam sosem czosnkowym i posypuję prażonym słonecznikiem.

 

Opcjonalnie dla dekoracji na wierzch sałatki można udekorować świeżymi pomidorkami koktajlowymi lub owocami świeżego granatu
Smacznego! 🙂