Pizza

Autor: admin
Data: 09.05.2019
Kategoria:

Ciasto 

 

mąka pszenna 500 g
woda 300 ml
drożdże 25 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 50 ml

 

Dodatki

 

przecier pomidorowy
przyprawa do pizzy
ser żółty Hej! gouda
twaróg Hej! wędzony
rukola
salami
suszone pomidory

Przygotowanie

 

Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.

 

Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.

 

Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki „wałeczek” na brzegu UWAGA: najlepiej robić to kilkoma etapami, ciasto na początku sprężynuje i „cofa się” ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać.

 

Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego wymieszanego z przyprawą do pizzy, ser biały wędzony, ser żółty oraz resztę dodatków. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.