Spód ciasta
- 200 g ciastek Oreo®
- 5 – 6 łyżek masła, miękkiego HEJ
Masa serowa
- 800 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 500 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 270 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 6 białek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 130 g ciastek Oreo®
Wierzch ciasta
- 600 – 650 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 – 8 ciastek Oreo®, przekrojonych na pół, do dekoracji
Sposób przygotowania
Spód ciasta
- Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. odważyć ciastka. Z ciastek usunąć biały krem. Krem zachować (patrz wariant).
- Ciastka bez kremu, rozdrobnić 6-8 s/obr. 8.
- Dodać masło, wymieszać. Powstałą masę przełożyć do tortownicy, wyłożyć nią dokładnie dno tortownicy dociskając dłonią.
Masa serowa
- Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, dodać mleko skondensowane, cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować .
- Dodać białka i skrobię ziemniaczaną, zmiksować ponownie .
- Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.
- Ciastka pokruszyć na duże kawałki.
- Do masy wsypać pokruszone ciastka, delikatnie wymieszać. Zawartość naczynia przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
- Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Wstawić formę z ciastem, piec ok. 60-70 min (150°C). Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia na ok. 2 godz. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie odstawić do lodówki na min. 5 godz.
Wierzch ciasta
- Do czystej i suchej miski wlać śmietanę, ubijać do sztywności , należy obserwować stopień ubicia śmietany, aby nie powstało masło.
- Dodać cukier puder, ubijać 30 s. Bitą śmietanę przełożyć na wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić, udekorować połówkami ciastek Oreo®.
- Sernik z ciastkami Oreo® podawać schłodzony jako deser.