Krewetki Szefa Agencji Reklamowej DEMO
Składniki
500 gr krewetek świeżych lub rozmrożonych
1/2 kostki masła extra Hej!
3 ząbki czosnku
Imbir krojony, 3 cm
100 ml białego wina
oliwa z oliwek
2 łyżeczki miodu
2 szczypty kurkumy
2 szczypty chilli
ćwiartka cytryny do pokropienia
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Pokrojony czosnek wraz z imbirem wrzucamy na patelnię na rozgrzane 3 łyżki oliwy z oliwek.
Podsmażamy ok 1 minuty.
Dodajemy 1/3 z połówki masła.
Gdy masło się rozpuści, dodajemy krewetki. Rozkładamy je równomiernie na patelni i podsmażamy po ok 1 min, po czym przekręcamy krewetki na drugą stronę i podsmażamy przez kolejną 1 min.
Wlewamy wino, dodajemy 2 łyżeczki miodu. Podduszamy po czym po chwili dodajemy chilli i kurkumę.
Dodajemy pozostałe masło, żeby powstał sos i dusimy jeszcze ok 3 minuty.
Wyciskamy sok z ćwiartki cytryny i posypujemy świeżą pietruszką.
Tak przyrządzone krewetki najlepiej smakują z grzankami, które maczamy w powstałym sosie.
Smacznego!!!